Zonnepanelen Oost-West op platdak

Als u een plat dak heeft en er aan denkt om zonnepanelen aan te schaffen, overweeg dan ook eens een symmetrische oost/west opstelling van de panelen. De meeste mensen denken dat zonnepanelen op het zuiden gericht moeten worden, maar dat is niet altijd nodig of beter.

Als er gekeken wordt naar de opbrengst per vierkante meter zonnepaneel, dan is plaatsing op het zuiden inderdaad het beste. Vol op het zuiden en een helling van ongeveer 36 graden is ideaal. Maar door de daling van de prijzen van zonnepanelen kan het voor een plat dak echter ook anders bekeken worden.

Op een plat dak dat maar een beperkt dak-oppervlakte heeft, is een oost-west opstelling een uitstekende keuze. Bij een zuid opstelling moet er namelijk rekening gehouden worden met een afstand tussen de rijen zonnepanelen omdat de eerste rij een schaduw opwerpt tegen de volgende rij. Dat kost best veel ruimte. Door de zonnepanelen in oost-west richting te plaatsen met een flauwe hoek van 10-15 graden, kunnen de panelen dichter tegen elkaar worden geplaatst. En doordat de panelen lager liggen kunnen zij dichter bij de dakrand worden opgesteld waardoor in totaal wel tot 30% meer aan oppervlak kan worden gedekt.

Door de lage dekking en met het winddicht maken van de dragers, kan ook met minder ballast worden gewerkt. Nog meer voordeel dus. Wel zal bij het ontwerp een aangepaste omvormer gebruikt moeten worden. Deze zorgt er voor dat de verschillende oriëntaties altijd de beste opbrengst zullen leveren.

2017-01-16T15:50:18+01:00
%d bloggers liken dit: