Actoren2015-03-27T15:37:54+01:00

Actoren

Actoren of schakelaars, zijn de apparaten die boodschappen uitvoeren die zijn ontvangen van sensoren, afstandsbedieningen of van de centrale. Actoren kunnen bijvoorbeeld het licht aan en uitschakelen of dimmen of een machine in werking zetten.

Actoren bestaan er in diverse uitvoeringen die geschikt zijn voor inbouw of voor opbouw. Inbouw betekent dat zij kunnen worden ingebouwd in de bestaande 220volt installatie, bijvoorbeeld in een wandcontactdoos of in het plafond. De schakelaar is dan onzichtbaar terwijl hak- of breekwerk niet nodig is.

Er zijn actoren die opgebouwd kunnen worden of direct in een stopcontact kunnen worden gestoken. Het voordeel hiervan is dat ze eenvoudig verplaatst kunnen worden en op elke willekeurige plek, ook buiten, geplaatst kunnen worden. Er zijn ook actoren die rechtstreeks in een meterkast (DIN Rail) kunnen worden ingebouwd.

elv-schakelaars-3

Actoren kunnen in veel gevallen ook zonder centrale bestuurd worden. Dit geeft een extra zekerheid dat bijvoorbeeld een pomp wordt aangeschakeld als een watersensor heeft geconstateerd dat er een overstroming is in de kelder terwijl de centrale of de internetverbinding een storing heeft.