Hetslimmehuis heeft 5 standaard oplossingen ontwikkeld voor de opslag van elektrische energie in een thuisbatterij.

Op deze pagina tref je technische achtergrond informatie over de keuzes die hebben geleid tot deze 5 standaard oplossingen. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk en maken wij ook maatwerk, maar door de keuze wat te beperken én toch ook rekening te houden met groei in de toekomst, kun je met deze oplossingen een mooie start maken met het opslaan en hergebruiken van jouw eigen opgewekte energie. De foto’s tonen hoe onze installaties gebouwd worden.

Vijf opties of maatwerk

Wij hebben vijf opties nader uitgewerkt. Drie van de vijf opties hebben gemeen dat zij gebruik maken van bestaande zonnestroom installaties (AC type) zoals SMA, GroWatt, Enphase of SolarEdge. Voor optie 4 en 5 is gekozen voor een zonnelader van Victron Energy die wordt geïntegreerd in het ESS.

Voor andere configuraties zoals zwaardere vermogens of integratie van bestaande PV omvormers mét MPPT laders maken we altijd een maatwerk voorstel.

  1. Een enkel fase oplossing, geschikt tot 5 kWp bestaand PV vermogen, met twee ECO-Lithium batterijen (re-use) van elk 5 kWh opslag capaciteit (totaal 10kWh nuttig gebruik);
  2. Een drie fase oplossing, geschikt tot 5 kWp bestaand PV vermogen, met een ECO-Lithium batterij van 14 kWh capaciteit;
  3. Een drie fase oplossing, geschikt tot 11 kWp bestaand PV vermogen, met een ECO-Lithium batterij van 14 kWh capaciteit;
  4. Een drie fase oplossing met een MPPT lader geschikt voor maximaal 18 zonnepanelen van elk 400Wp en een ECO-Lithium batterij van 14kWh.
  5. Een drie fase oplossing met een MPPT lader geschikt voor maximaal 36 zonnepanelen van elk 400Wp en twee ECO-Lithium batterijen van elk 14kWh, totaal 28kWh opslag capaciteit.

Alle installaties zijn voorbereid om uitgebreid te kunnen worden naar 4 batterijen. Batterijen kunnen wij op dit moment leveren in de grootte van 5 kWh of 14 kWh. Meerdere sets kunnen parallel geschakeld worden tot bijvoorbeeld 10 kWh, 28 kWh of 42 kWh. Als meer opslag capaciteit in de toekomst nodig is kunnen wij dit in het ontwerp alvast voorbereiden.

Uitgangspunten en voorbeelden

Voor de 5 oplossingen hebben wij de volgende uitgangspunten samengesteld. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op onze ervaringen.

  • Hetslimmehuis is van mening dat een thuis batterij het beste functioneert als deze wordt aangesloten op een PV (zonnepanelen) installatie. In de winterperiode vul je dit aan met behulp van een dynamisch energiecontract.
  • Als vuistregel voor de omvang van de batterij hanteren wij het gemiddelde dagverbruik over een jaar gemeten. Bijvoorbeeld: je verbruikt jaarlijks 3.500 kWh elektriciteit in jouw huishouden (zonder verrekening/saldering van PV opwek), hierbij past een capaciteit van 3500/365=9.6 kWh batterij.
  • Een tweede vuistregel zegt ons dat de batterij capaciteit moet passen bij de capaciteit van de hybride omvormer van Victron én bij de opwek capaciteit van jouw PV-installatie.
    • Voorbeeld 1: je hebt 10 zonnepanelen van elk 350 Wp, totaal dus 3.500 Wp, aangesloten op een enkelfase GroWatt omvormer van 3.500 Watt. De omvormer van Victron moet in staat zijn om dit vermogen in de batterij te laden of uit de batterij te halen. Hierbij past een Multiplus II 5000 VA.
    • Voorbeeld 2: je hebt 16 zonnepanelen van elk 350 Wp, totaal 5.600 Wp, aangesloten op een 3 fasen omvormer van SolarEdge van 5 kW. In dit geval kies je de 3-fasen oplossing van Victron met 3 stuks Multiplus II 3000 VA. Samen hebben deze een opgeteld vermogen dat ruim voldoende is om dit opgewekte vermogen in de batterijen te laden of uit de batterijen te halen.
    • Voorbeeld 3: je hebt 24 panelen van elk 350 Wp, totaal 8.400 Wp, aangesloten op een 3 fasen omvormer van SMA van 8 kW. Wij adviseren je dan gebruik te maken van 3 stuks Multiplus II 5000 (maximaal 11 kW laden/ontladen).
  • Een grotere batterij dan door ons bepaald heeft geen voordeel. Het ESS moet immers ook in staat zijn om de batterij te laden met voldoende zonnestroom. In de zomer kan een 3.500 Watt PV omvormer gemiddeld 20 kWh op een dag “oogsten”, daar gaat dan het eigen verbruik voor bijvoorbeeld vaatwasser, keukenboiler e.d. vanaf. Stel dat dit overdag 5 kWh is, dan is er maximaal 15 kWh beschikbaar voor de batterij. Een te grote batterij heeft dan dus geen meerwaarde.

  • Het vermogen van de Victron omvormers is van invloed op de maximale belasting die kan optreden in geval van een netspanningsstoring of als je werkelijk al het verbruik in jouw huis wenst te compenseren tot 0.
    • Voorbeeld 1: het benodigd vermogen voor jouw huishouden is s ’avonds 1.000 Watt voor koelkast, verlichting, computer en televisie. Als de stroom uitvalt wil je dat alle apparatuur die samen die 1.000 Watt verbruikt, blijft functioneren. Alle opties kunnen dit ondersteunen.
    • Voorbeeld 2: het benodigd vermogen voor jouw huishouden is s ‘avonds 3.000 Watt (koelkast, vaatwasser, televisie e.d.) en de laadpaal staat aan en verbruikt ook 3.500 Watt. In geval van een stroomstoring kan dat niet opgevangen worden door de Victron omvormers en zullen deze overbelast worden. In dat geval kiezen wij ervoor om zware verbruikers (zoals boilers, warmtepomp, laadpaal e.d.) parallel te schakelen met de Victron omvormers. Dit betekent in ons voorbeeld dat de laadpaal gedurende de stroomstoring uit zal gaan maar de overige apparaten in jouw huis gewoon blijven functioneren. Overbelasting van omvormers wordt zo voorkomen.
    • Voorbeeld 3: het benodigde vermogen voor jouw huishouden is op een grijze regenachtige dag 2.000 Watt. De zonnepanelen leveren slechts 500 Watt. Het Victron Energie systeem zal het verschil compenseren door 1.500 Watt uit de batterijen te halen zodat jij geen stroom hoeft te kopen. Maar als plotseling de laadpaal wordt aangezet met een vermogen van 11.000 Watt is dit te veel om gecompenseerd te laten worden. Het nettoverschil zal vanaf het elektriciteitsnetwerk worden geladen.

Wat zit er in onze Victron ESS oplossing?

Afhankelijk van de gekozen optie krijg je 1 of 3 omvormers en een batterij van 10kWh, 14kWh of 28kWh door ons opgeleverd. Daarnaast een Cerbo CX besturingseenheid met een 5 inch Touchscreen en een Lynx distributie eenheid inclusief zekeringen voor het veilig aansluiten van de batterij en de bekabeling van en naar de groepenkast. Ook worden er veiligheidsautomaten en tussenmeters geleverd zodat de installatie veilig aangesloten kan worden op de huisinstallatie in de groepenkast en gemonitord kan worden. Daarnaast kun je gebruik maken van de backup functie in geval van een stroomstoring. Op verzoek van klanten leveren wij tegenwoordig een omschakelaar zodat je in geval van nood ook het batterijsysteem kunt afschakelen. Alle software functies zijn inclusief en er worden geen abonnementskosten in rekening gebracht.

Het geheel wordt door ons gemonteerd op een houten multiplexplaat, voorzien van een brandvertragende coating die uiteindelijk op een droge, stofvrije en vorstvrije[1] plaats in of nabij de woning moet worden geplaats. Tegen een meerprijs kan een volledig gesloten buitenkast met afsluitbare deuren worden geleverd waarin de installatie wordt geplaatst (alleen voor optie 1 en 2). De omvormers kunnen in bepaalde omstandigheden geluid produceren door de ventilatoren. De ruimte waarin de apparatuur wordt geplaatst moet geventileerd kunnen worden. Bij de verschillende opties hebben wij aangegeven hoe groot de beschikbare ruimte dient te zijn voor de opstelling van het montagebord aan de muur. Afwijkingen zijn mogelijk en worden tegen meerprijs vervaardigd.

In de groepenkast wordt een extra tussenmeter geplaatst die met een datakabel wordt verbonden met de Cerbo CX besturingseenheid. In de groepenkast splitsen wij de noodzakelijke aansluitingen naar de woning (verlichting, keuken, televisie e.d.) van de niet noodzakelijke aansluitingen (boiler, warmtepomp, laadpaal e.d.). Daarnaast wordt een extra veiligheidsautomaat in de groepenkast gebouwd. Als de groepenkast onvoldoende ruimte heeft voor deze uitbreidingen, leveren wij een uitbreiding tegen een meerprijs.

Als de afstand tussen meterkast en opstelplaats van de thuisbatterij meer is dan 3 meter dien je zelf te zorgen voor het trekken van de vereiste kabels. Wij maken altijd een afspraak om samen op locatie te kijken wat de beste oplossing is. Wij kunnen kabels aanleveren, je koopt deze zelf of je maakt hiervoor een afspraak met je eigen elektricien.

Het gemonteerde systeem heeft een totaalgewicht van 50-150 kg, afhankelijk van de uitvoering. Daarnaast krijg je de batterijen geleverd. Een batterij van 10 kWh heeft een gewicht van 60 kg. Een batterij van 14 kWh heeft een gewicht van 85 kg (2 stuks van ruim 42kg). Batterijen kunnen op de grond worden geplaatst maar wij kunnen ook exemplaren leveren die tegen de muur worden gemonteerd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Optioneel kan een extra batterij worden toegevoegd tegen de volgende prijs[2]:

  • 5 kWh € 1.950,-            alleen als uitbreiding bij 5kWh batterijen
  • 14 kWh € 5.750,-            alleen als uitbreiding bij 14kWh batterijen

Onderstaand toont de 5kWh batterij. Deze kan op verschillende manieren worden geplaatst. Wij leveren montagesteunen om de batterijen stevig aan elkaar te bevestigen. Maximaal kunnen er 4 stuks gekoppeld worden tot 20 kWh. Afmetingen 56 x 37,5 x 15,5 cm (lxbxh).

Ook de 14 kWh batterij, bestaande uit een set van twee, kan op verschillende manieren geplaatst worden. Met deze batterij kunnen maximaal 4 sets (totaal dus 8 batterijen) gekoppeld worden tot een totale opslag capaciteit van wel 56 kWh. Afmetingen 2 stuks van elk 66 x 19 x 29 cm (lxbxh).

Voor kantoren en bedrijfsgebouwen kunnen wij op maat ook andere samenstellingen bieden dan op deze pagina staan beschreven. Zo kunnen wij omvormers leveren met een vermogen van 8.000VA, 10.000VA en 15.000VA. In onderstaande tabel staan de specificaties.

Hieruit blijkt dat het maximale aansluitvermogen is beperkt tot 3x50A. Grotere aansluitingen (3x63A en 3x80A) kunnen niet volledig over het ESS lopen.

[1] De batterij is beveiligd tegen laden bij temperaturen lager dan 5 graden. Optioneel kan een batterij verwarmd worden maar hierbij treedt uiteraard energieverlies op.

[2] Alle prijzen zijn excl. 21% BTW, 4e kwartaal 2023.