Meterkast 3.02018-04-24T16:40:21+02:00

Meterkast 3.0

De meterkast is het hart van jouw eigen elektriciteitscentrale. In de meterkast komen alle elektrische aansluitingen van verbruikers (verlichting, kookplaat, stereo, e.d.) en opwekkers (zonnepanelen) samen. In de meterkast zit de beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting.

 

Oude meterkasten zijn nog uitgerust met echte draaizekeringen of stoppen. Wij noemen dit Meterkast 1.0.
Nieuwe meterkasten zoals we die gelukkig steeds vaker aantreffen zijn voorzien van automaten en aardlekschakelaars. Wij noemen dit meterkast 2.0. Deze zijn veiliger en gemakkelijker in gebruik.

Wat is dan Meterkast 3.0? Stel je eens voor dat de meterkast slim zou worden zodat de kans op gevaar of overbelasting sterk wordt voorkomen. Denk eens aan de volgende situaties:

  1. Brand in huis wordt vaak veroorzaakt door defecte apparatuur en helaas ook nog wel eens door een accu lader van een telefoon. Als brand gedetecteerd wordt door een rookmelder kan deze een signaal naar de meterkast sturen zodat automatisch groepen afschakelen en daardoor de bron van de rookontwikkeling hopelijk wordt uitgeschakeld. En tegelijkertijd wordt de verlichting in huis en een alarmsignaal geactiveerd.
  2. Bij het overschakelen van koken op gas naar elektrisch koken, of het plaatsen van een laadpaal, of het vervangen van de CV ketel door een warmtepomp, wordt de huisaansluiting met het elektriciteitsnetwerk zwaarder belast. Dat kan er zelfs voor zorgen dat de hoofdzekering kapot gaat als zware verbruikers tegelijkertijd worden aangezet. Een slimme meterkast kan dan hulp bieden. Kleine ingebouwde slimme meters detecteren het verbruik en schakelen apparaten met lagere prioriteit tijdelijk af. Bijvoorbeeld: koken gaat voor verwarmen en het gebruik van de laadpaal. En we maken slimmer gebruik van de nachtelijke uren of juist gebruik van een overschot aan zonnestroom die overdag wordt opgewekt.

Een slimme meterkast wordt hiervoor uitgebreid met één of meerdere stroom detectoren, verbruiksmeters en relaisschakelaars. De besturing (de schakel logica) wordt bijvoorbeeld via een domotica centrale geregeld. Maar ook andere regelingen zijn mogelijk.

De verwachting is dat de overheid het gebruik van slimme meterkasten in de toekomst zal stimuleren. Hierdoor kan het stroomverbruik verder groeien zonder dat de infrastructuur in de straat vervangen hoeft te worden. En voor jou betekent dit dat de hoofdaansluiting efficiënter gebruikt kan worden zonder dat deze verzwaard moet worden.

Een meterkast 3.0 is geen eenvoudige uitbreiding. Er is een gedegen ontwerp voor nodig dat ook rekening houdt met de toekomst, bijvoorbeeld het aanschaffen van een elektrische auto in de nabije toekomst. En het vereist enige ruimte voor het plaatsen van de extra apparatuur. Laat je daarom goed voorlichten over de mogelijkheden.

Meterkast 3.0

Unlimited Power

Informatie Aanvragen

Referentie verhalen

Opa Johan en Hetslimmehuis

Hetslimmehuis heeft een demonstratie filmpje gemaakt over Opa Johan. Opa Johan woont in een senioren appartement dat enkele kleine aanpassingen heeft ondergaan door Hetslimmehuis. Hierdoor kan Opa Johan gemakkelijk de verlichting bedienen, schakelen lampen automatisch [...]

By |maart 3rd, 2017|Categories: Nieuws berichten, Referentie Case, Smart Home|Tags: |0 Comments

Klimaat regeling voor muziekstudio in woonschip

Rombout woont met zijn gezin in een oud binnenvaartschip dat is verbouwd tot woonschip. Het schip bevat een ruime woonkamer middenin en slaapruimtes achterin het schip. Voorin is een muziekstudio gebouwd waarin vele kostbare muziek [...]