Klimaat regeling voor muziekstudio in woonschip

Rombout woont met zijn gezin in een oud binnenvaartschip dat is verbouwd tot woonschip. Het schip bevat een ruime woonkamer middenin en slaapruimtes achterin het schip. Voorin is een muziekstudio gebouwd waarin vele kostbare muziek instrumenten zijn geplaatst zoals een vleugel en een harp. Het schip is goed geïsoleerd en in de woonkamer voorzien van vele dakramen die licht en warmte geven. De woon- en slaapkamers worden verwarmd door vloerverwarming via twee gescheiden circuits met pompen. De muziekstudio en de gang worden verwarmd met grote radiatoren.

De klant deelde met ons zijn klimaat ervaringen nadat hij een jaar in zijn nieuwe woning had gewoond. In het woongedeelte was het zomers zeer warm maar in de winter was het prima verwarmd. De slaapvertrekken konden niet geregeld worden en daar was het over het algemeen te warm. Ernstige problemen deed zich vooral voor in de muziekstudio. Daar was het te koud en de temperatuur wisselde te veel of het kon niet voldoende snel warm gestookt worden voor muzieklessen. De temperatuurwisselingen leverde vochtproblemen op en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de houten muziekinstrumenten.

Hetslimmehuis nam een kijkje en trof als eerst een enorm overgedimensioneerde CV ketel aan. Veel te groot voor de relatief kleine woning. De ketel stond ook verkeerd ingesteld want de ketel stookte het verwarmingswater op tot 80 graden. Omdat de thermostaat in de woonkamer eigenlijk nauwelijks warmtevraag had door de dakramen, werd de muziekstudio niet verwarmd. De thermostaat werd dan een korte tijd op 24 graden gezet met als gevolg dat de studio snel warm werd maar daarna weer veel te warm werd doordat de radiatoren hun warmte nog lang bleven afgeven. En bij warmtevraag in de woonkamer werden ook de slaapvertrekken opgewarmd terwijl dit niet nodig was.

Hetslimmehuis heeft een drietal zones gemaakt met drie onafhankelijke ruimte thermostaten. Deze sturen de CV ketel aan en schakelen de vloerpompen in of uit. Op de radiatoren in de muziekstudio zijn speciale radiografische ventielen geplaatst die samen met de thermostaat de kraan kunnen openen op elke gewenste stand. Bovendien is de ketelwater temperatuur teruggebracht tot 55 graden. Het rendement van de CV ketel gaat daardoor omhoog terwijl de grote temperatuur fluctuaties nu worden voorkomen. De temperatuur in de slaapkamers kan nu lager en dus comfortabeler worden ingesteld terwijl de temperatuur in de muziekstudio op een constante 19,5 graden worden gehouden. Perfect voor de dure muziekinstrumenten.

De gehele installatie is geleverd met een onderhoudscontract zodat op afstand de temperatuur regeling kan worden gecontroleerd en kan worden aangepast. De eigenaar kan nu ook via een smartphone de temperatuur bedienen als dat nodig is.

2015-06-01T14:41:17+02:00

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: