PV-T panelen; zonnestroom en zonnewarmte gecombineerd

Sinds enige tijd zijn er geëvolueerde PV zonnestroom panelen beschikbaar die ook warmte opbrengen. Het is eigenlijk een traditioneel zonnepaneel met een zonneboiler geïntegreerd. Hetslimmehuis ziet een mogelijkheid om met deze nieuwe technologie bestaande woningen verder te verduurzamen. De opgewekte warmte kan namelijk direct in een warmtepomp worden gevoerd voor het verwarmen van de woning of het bereiden van warm-tapwater. Het Nederlandse Alius Energy is een bedrijf dat op slimme wijze zonnestroom en warmte in één paneel onzichtbaar heeft geïntegreerd.

Op dinsdag 13 juni hebben Thijme en Harold daarom een Volthera producttraining bij Alius Energy gevolgd. Tijdens deze training zijn wij op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot VolThera; Waarom PV-T, de synergie van embedded panelen, SolarEdge en VolThera, de werking VolThera PV-T panelen, de verkoopaspecten, de diverse toepassingen van VolThera PV-T panelen, de opbouw van een installatie met VolThera PV-T panelen en de voordelen van VolThera t.o.v. andere PV-T systemen in de markt.

Door deze training van AliusEnergy te volgen zijn we weer meer gecertificeerd om u te adviseren en service te bieden.

PVT: Zonneboiler geïntegreerd in Zonnepaneel

PVT-panelen integreren de functie van een zonnecollector om warm water te produceren met die van een zonnepaneel. Naast elektriciteit wekt het systeem dus ook warmte op. Dankzij de flexibiliteit van de VolThera kan deze voor diverse toepassingen als warmtebron worden ingezet. Denk aan voorverwarmen van tapwater, maar ook ideaal voor het verwarmen van zwembaden of opslag in de aarde. Het materiaal is licht van gewicht, bacteriewerend en is bestand tegen o.a. corrosie, ammoniak, chloren, zouten en zuren. Meer informatie over de toepassingsmogelijkheden vindt u hier.

Slim PVT-systeem

De hybride PVT-collector VolThera is een uniek PVT systeem dankzij de combinatie van slimme technieken. Het JA Solar zonnepaneel is uitgevoerd met een collector voor het verwarmen van water. Zowel het opwekken van elektriciteit als warmte gebeurt met slechts één paneel. De PVT-panelen kunnen eenvoudig geschakeld worden dankzij de geïntegreerde module-optimalisatietechniek van SolarEdge. Op deze manier kunnen zowel de PV-panelen als de VolThera door elkaar heen geïnstalleerd worden op hetzelfde dakvlak. Ruimtebeperking op het dak is dus geen probleem meer.

Makkelijk te installeren PVT-zonnepanelen

Door gebruik te maken van de techniek om in elk paneel optimizers te integreren, wordt met de introductie van het PVT-paneel VolThera het plaatsen van een dergelijk systeem stukken eenvoudiger. Daar waar voorheen de PVT-zonnepanelen een aparte omvormer nodig hadden, is nu één omvormer nodig die zowel de PV- als de PVT-panelen in dezelfde string kan schakelen.

Schematische weergave zonnestroom en zonneboiler

Beter rendement PVT-panelen

Elk VolThera-paneel behaalt een optimaal rendement door de geïntegreerde SolarEdge-optimizers. Daarnaast zorgen minder componenten en installatiegemak voor een beduidend lagere kostprijs van het systeem en levert het systeem belangrijke besparingen op: niet alleen vermindert het elektriciteitsverbruik, ook het gasverbruik daalt aanzienlijk dankzij de koppeling met de zonneboiler, het zwembad of een warmtepomp. Het online portaal zorgt daarbij voor continue monitoring van het systeem, waardoor problemen tijdig worden gesignaleerd of zelfs worden voorkomen.

 • Maximaal elektrisch en thermisch rendement uit élk paneel
 • Geïntegreerde module optimalisatie maakt elke configuratie mogelijk
 • Installatie- en keuzegemak
 • Eén omvormer voor verschillende panelen
 • Esthetisch design en hoogwaardige materialen
 • Effectief gebruik van dakoppervlak
 • Maximale veiligheid door uitschakelen bij lekkage
 • Lagere investeringskosten en uitgebreide fabrieksgaranties
 • Ook geschikt voor koelen van gebouwen en vloeren
 • Eén portaal voor inzicht in opbrengsten (zowel PV als thermisch)
By |2018-03-26T14:05:19+02:00juni 24th, 2017|Nieuws berichten, Smart Energy|1 Comment

About the Author:

One Comment

 1. […] Deze zogenaamde PVT panelen wekken helaas niet genoeg warmte op voor warmwaterbereiding. De temperatuur wordt namelijk niet veel hoger dan 45 graden. Maar dat is wel ruim voldoende voor een warmtepomp. Deze kan de temperatuur weer verder opwerken en daarna afstaan aan een buffervat. Er zijn al een paar PVT producten op de markt beschikbaar maar er is nog onvoldoende ervaring om te bepalen of dit een blijvend product is. Meer lezen over de PVT toepassing kun je via dit artikel. […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: